top of page
TiP Logga 01.PNG
Tekniken är inte problemet

Tekniken är inte problemet är ett egenfinansierat projekt som drivs av Bengt Arne Sjöqvist och Kaj Lindecrantz med målet att i ett första steg kartlägga och analysera den tidiga medicinteknikens framgångsrika och unika utveckling på Chalmers mellan tidigt 1950-tal fram till slutet av 1980-talet. Vidare sätta denna i relation till dagens FoU- och innovationslandskap.

K.G. Melin, Hans Tillander, Lars Billing? (öl Ekmanska sjukhuset) samt Henry Wallman i samarbete runt röntgen-TV tillämpning

Projektet avser i ett steg 2 även beskriva etableringen av och verksamheten inom Stiftelsen Medicin & Teknik (SMT) från dess start 1985 till cirka år 2000 då stiftelsen "gick i ide" ett antal år.

SMT var ett tidigt och kanske unikt exempel på att försöka hitta vägar att stärka triplehelix samverkan och öka möjligheterna till samhälleligt nyttiggörande av akademisk FoU.

Arbetet inom SMT var lyckosamt och avgörande för att kommersiella produkter som MIDA CoroNet, MobiMed och STAN nådde marknaden (länk).

Bengt Arne Sjöqvist och Kaj Lindecrantz i arbete på en neonatalavdelning (1980-tal)

Projektet Tekniken är inte problemet har hämtat inspiration från många håll. Diskussioner i olika sammanhang kring medicinteknisk innovation, forskning och utveckling är en källa. En annan är bredare gemensamma presentationer vid tillfällen som mottagandet av Erna Ebelings pris (2020) och Vitalis (2021) (länk). Men den viktigaste källan är egna erfarenheter och kunskaper förvärvade inom akademisk forskning, innovation, entreprenörskap, näringsliv och samverkansplattformar under en tidsrymd av snart 50 år. Båda är fortsatt aktiva och bygger därmed fortsatt på sin kompetens- och kunskapsmassa. Härigenom kan man anlägga ett kanske unikt brett tidsperspektiv i analyser och jämförelser.

Presentation på Medicinteknikdagarna oktober 2024
Medicinteknisk FoU på Chalmers i perspektiv

- en kort överflygning 2024 med spaning på födelse och inledande expansion

Sammanfattning

Lindecrantz och Sjöqvist, mottagare av Erna Ebelingspris 2020, har båda snart 50 års praktisk erfarenhet av forskning, innovation och industriell verksamhet inom medicinteknik och digital hälsa. Gemensamt har de nu ambitionen att dokumentera och dela med sig av denna kunskaps- och erfarenhetsbank i olika former.  Som ett första steg kartläggs och dokumenteras framväxten av den så framgångsrika tvärdisciplinära medicintekniska FoU och innovationen på Chalmers från tidigt 1950-tal till sent 1980-tal.

Vilka var framgångsfaktorerna och hur skiljer dessa sig från dagens situation? Vad kan vi idag lära från denna expansiva tid, vad har eventuellt tappats bort på vägen, vad har blivit bättre eller sämre etc. är exempel på frågor man vill belysa. I sin gärning har båda personligen träffat de som tog de inledande stegen, och då man ännu är aktiva har man därför här ett eget drygt 70 års perspektiv att bygga på.  Detta kompletteras med bred faktainsamling och bl.a. intervjuer med ”de som var med” - från 60-talet och framåt.

Materialet är redan mycket omfattande och presentationen koncentreras därför på bakgrunden till arbetet, informations- och faktainhämtningen samt exempel och nedslag i den ännu ej färdiga analysen. Det hela förgylls med lärorika och tankeväckande anekdoter och jämförelser.

Tag del av presentationen i en video här (Länk).

bottom of page